HTML

Tagline

2012.12.13. 08:40 puffneki

Semjén-búcsú(cédula)

máglya2.jpg

A búcsúcédulák arra szolgáltak a középkorban, hogy a bocsánatos bűnökért járó túlvilági büntetést részben vagy teljesen „elengedje” a katolikus egyház. A cédulákért cserébe előírt bűnbánati cselekedeteket – ima, böjt, vezeklés, stb. – kellett teljesíteni. Később azonban már elég volt pusztán megvásárolni a cédulákat és az illető, illetve az, akinek a „búcsújáért” fizetett, azonnal mentesült a túlvilági büntetés alól.

Képzeljük csak el, hogy oly korban élünk, amikor a mennyország, Isten, pokol, ördög létezésének a legenyhébb megkérdőjelezése is szörnyű kínokat, általában máglyahalált jelentett. A katolicizmus mindent megtett, hogy a gondolatot, „mint olyat” kiirtsa az emberekből. (Sötét középkor, ugye?)

Mi is fizetnénk, mindenünket odaadnánk, ha meg vagyunk győződve arról, hogy elhunyt szerettünk borzasztó kínokat áll ki a pokolban, mi viszont azonnal megválthatjuk ettől, elég ehhez, ha jó pénzért búcsúcédulát vásárolunk az egyház hű szolgájától.

Hihetetlen, mekkora üzlet volt! A katolikus egyház vezetői szabályos koncesszióként adták el a területeket – ki, hol, mettől meddig árulhat búcsúcédulákat -, az elképesztő lélektani és fizikai terror félelmetes korrupcióval párosulva igazi földi poklot hozott, ahonnan semmiféle búcsúcédula nem váltott meg senkit. Csak a halál. Ez a förtelmes biznisz 1545-ig tartott.

Vajon milyen emberek lehettek azok, akik ájtatos pofával járkáltak egész életükben, Jézus szeretetét hirdették és közben mindent megtettek azért, hogy a legnagyobb butaságban, rettegésben  tartsák az egyszerű embereket és ezt a legsötétebb cinizmussal használták ki saját javukra. Manapság, közel 500 év múltán, miként reinkarnálódna egy ilyen ember Magyarországon?

Erre van válaszunk. Orbán helyettese, egy statisztikailag nem létező párt elnöke lenne, ájtatos pofával járkálna egész nap, védett állatokat akarna agyonlőni, amikor sumák dolgozatával lebukik, messziről köp az egészre és hajdani oktatóit hibáztatja. Igen, Semjén minden bizonnyal nyakig benne lett volna  a búcsúcédula-üzletben annak idején.

Személye, hivatala napjainkat minősíti. Búcsúcédulát neki mielőbb. Ingyen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://puffneki.blog.hu/api/trackback/id/tr884963073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása